Od 10.02.2020 do 14.02.2020
Dzień | Opcja I | Opcja II |
---|---|---|
Poniedziałek (10-02-2020) |
● Zupa ziemniaczana z jarzynami (9) ● Kurczak pieczony w pomidorach z makaronem pełnoziarnistym, posypany żółtym serem (1), kompot wieloowocowy |
● Makaron z sosem pomidorowym (1) ● Filet z kurczaka po parysku (1, 3) ● Ziemniaki ● Sałatka z sałaty lodowej z melonem i rukolą (10) ● Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem, cebulką i zieloną pietruszką (1, 3, 7) |
Wtorek (11-02-2020) |
● Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (9, 7) ● Filet z kurczaka po parysku (1, 3), kasza pęczak z jarmużem, sos śmietanowy, bukiet warzyw gotowanych na parze, kompot wieloowocowy |
● Burrito wegetariańskie z papryką, marchewką, cebulą, pietruszką, czerwoną fasolą, cukinią i serem ● Sałatka z trzech rodzajów sałat z pomidorem ● Ryż z jabłkami, masłem i cynamonem (7) ● Wołowina w sosie własnym z warzywami (1) |
Środa (12-02-2020) |
● Krupnik z jarzynami (1, 9) ● Naleśniki z mąki mieszanej zwykłej i pełnoziarnistej z twarogiem i musem z wiśni (1, 3, 7), kompot wieloowocowy |
● Sałatka z rzodkiewką i zielonym ogórkiem ● ryż ● Filet z indyka gotowany na parze z papryką ● Warzywa pieczone - cukinia, papryka, bakłażan i pieczarki ● Ziemniaki ● Makaron z wieprzowiną i warzywami (1, 7) |
Czwartek (13-02-2020) |
● Zupa ogórkowa z jarzynami, zabielana jogurtem naturalnym (1, 7, 9) ● Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowo-wołowym i żółtym serem (1, 3, 7), sałatka wielowarzywna lub z kwaśną śmietaną, kompot wieloowocowy |
● Warzywa gotowane na parze - marchewka, groszek, brokuły ● Sałatka z sałaty lodowej z roszponką, kukurydzą i ziarnami słonecznika (10) ● Faszerowane udka z kurczaka |
Piątek (14-02-2020) |
● Zupa pomidorowa z ryżem i jarzynami (4) ● Filet z dorsza (1, 3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot wieloowocowy |
● Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowym (1, 3, 7) ● Ryba w sosie paprykowym (1) |
Smacznego
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
**Szynka, kiełbaski, naleśniki na słodko, ciasta, dania mięsne i wegetariańskie mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 wynika to z przypraw, które są używane przy gotowaniu i produkcji.
Alergeny w menu będą oznaczane liczbą:
- 1. GLUTEN
- 2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
- 3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE
- 4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE
- 5. ORZESZKI ZIEMNE ARACHIDOWE
- 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE
- 7. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
- 8. ORZECHY
- 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE
- 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
- 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
- 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY
- 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE
- 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE
Obecność alergenów lub produktów powodujących nietolerancję nie musi być wskazana jeśli nazwa środka spożywczego wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu (np. dla przetworów mlecznych nie ma potrzeby wskazywania, że składniki są alergenne)